Hemen arayın:
+90 533 874 03 13

Tüp bebek nedir ?

Tüp bebek nedir ?

Tüp bebek nedir ? Bebek sahibi olmayan eşlerin giderek tercih etmeye başladığı yöntemdir tüp bebek. Kısaca tabir etmek gerekirse, erkekten ve kadından alınan üreme hücrelerinin laboratuar ortamında döllenmesi anlamına gelmektedir. Döllenme sonucu ortaya çıkan embriyo anne rahmine yerleştirilerek, embriyonun gelişimini tamamlaması sağlanır. Bu yöntemi kullanarak ilk tüp bebe sahibi olan aile, 1978 senesinde İngiltere’nin Londra kentinde yaşayan bir çifttir.

En çok tercih edilen yöntem, Tüp Bebek

Normal yollarla gebe kalamayan çiftlerin en fazla tercih ettikleri tedavi yöntemi tüp bebektir. Bunun ilk sebebi, tüp bebek tedavisi ile bebek sahibi olma şansının yüksek olmasıdır. Daha önceleri tüp bebek yöntemi, enfeksiyon veya operasyon sonucunda yumurtalıkları zarar görmüş çiftlere uygulanan bir tedavi biçimiydi. Ancak ilerleyen zamanlarda erkek veya kadında var olan kısırlık sonucunda bebek sahibi olamayanlar içinde uygulanmaya başlanmıştır.

Tüp Bebek Tedavisi nasıl gerçekleşir?

Tüp bebek tedavisinin gerçekleşmesi için öncelikle bir ön görüşme gerçekleştirilir. En uygun tedavi yönteminin belirlenmesi için muayene süreci başlar. Bu süreç içerisinde anne adayına bazı testler uygulanır. Bu testlerde FSH ve östrojen seviyeleri değerlendirmeye alınır. Bir engel söz konusu değilse, yaş, kısırlık sebebi, kan tahlilinden alınan sonuçlar, yumurtalık kapasitesi gibi ek değerlendirmeler ile en doğru tedavi yöntemine karar verilmektedir.

  • Yumurtalıkların uyarılması: Hormon ilaçlarıyla tedaviye başlanılmaktadır. Yumurtalıklarda birden fazla yumurta hücresinin üremesi için bu tedavi uygulanır. Böylece hamilelik olasılığı yükseltilmektedir. Her kadında hormon ilaçlarının etkisi değişmektedir. Kiminde daha kısa sürede yumurtalıklar çoğalırken, kiminde daha uzun sürede oluşmaktadır.

  • Yumurta toplanması: Yumurtalar belli büyüklüğe geldikten sonra iğne yardımıyla enjekte edilen ilaçla çatlamaları sağlanır. İğnenin uygulanmasından 36 saat sonra yumurtalıkların toplanması sağlanır.

  • Yumurtaların döllenmesi: Yumurtalar toplandıktan sonra, sperm hücresiyle döllenmesi sağlanır. Klasik yöntemler veya mikroenjeksiyon yöntemi aracılığıyla laboratuar ortamında döllenme gerçekleştirilir. Sperm ile döllenmiş yumurta hücresine Embriyo adı verilir.

  • Embriyo transferi: Son olarak döllenen erkek ve kadın hücrelerinin anne adayının rahmine transfer edilmesi sağlanır. Anne adayının herhangi bir ağrı veya acı duymadan embriyo transferi gerçekleştirilir.

Tüp bebek işleminde gebelik neden bazen gerçekleşemez?

Her ne kadar tüp bebek yöntemi gelişmişse de, her tedavinin yüzde yüz çözüm sunması gibi bir durum yoktur. Uygulanan tedavi, farklı sebeplerden dolayı cevap vermeyebilir ve çiftler bebek sahibi olamayabilir. Tüp bebek tedavisinin başarısız olmasının muhtemel sebepleri şunlardır:

  • Anne adayının yaşının çok ilerlemiş olması. İlerleyen yaşın yumurta hücrelerinde genetik bozukluğa sebep olması ya da yumurtaların tamamen tükenmiş olması. Bu durumda, standart tüp bebek tedavisine hiç başlanmayabilir ve yumurta donasyonu ile tüp bebek tedavisi önerilir.
  • Yumurtalıkların tedavi sürecinde alınan hormon ilaçlarına yeterince cevap vermemesi veya hiçbir tepki vermemiş olması.

  • Yumurtalarda bulunan genetik ve morfolojik bozukluklar.

  • Aynı şekilde baba adayının sperm kalitesinin çok düşük olması ya da hiç olmaması. Spermin hiç olmadığı durumlarda, çiftlere sperm donasyonu ile tüp bebek tedavisi önerilebilir.

  • Anne adayının rahim çeperinin çok dar olması ya da rahim içerisinde patalojik bulguların bulunması.

  • Doktorun tavsiye ettiği ilaçların yanlış şekilde ve aşırı doz veya düşük dozda kullanılması.

  • Embriyo transferinin yapılmasından sonra gerekli kurallara riayet edilmemiş olması.

  • Embriyonun rahim içerisinde tutunamamış olması.

Tüp bebek tedavimiz ve tüp bebek tedavisi fiyatları ile ilgili daha detaylı bilgi almak için aşağıdaki bağlantımızdan ilgili sayfamızı inceleyebilirsiniz.

https://www.kibristupbebek.org/tup-bebek.html


Hemen Doktorunuza Ulaşın

Doğru teşhis ile sizin için gerekli tedaviyi ve maliyetini öğrenmek için hemen bize ulaşabilirsiniz.

+90 533 874 03 13
Jin. Op. Uzm. Dr. Firdevs Uğuz Tip Kıbrıs Tüp Bebek

Jin. Op. Uzm. Dr. Firdevs Uğuz Tip
Tüp Bebek Uzman Doktorumuz

İrem Berk Kıbrıs Tüp Bebek

İrem Berk
Tüp Bebek Genel Koordinatörümüz

Sevgi GÜÇLÜ Kıbrıs Tüp Bebek

Sevgi GÜÇLÜ
Klinik Embriyoloğumuz

Ayşe LİMAN Kıbrıs Tüp Bebek

Ayşe LİMAN
Embriyoloğumuz

Yumurta Donasyonu Kıbrıs Tüp BebekYumurta DonasyonuMenopoz, turner sendromu ve yumurtaların yetersiz kaldığı diğer durumları yaşayan kadınlar, yumurta donasyonu ile tüp bebek tedavimiz ile, %85'i aşan başarı oranlarımızla anne olabiliyorlar.
Sperm Donasyonu Kıbrıs Tüp BebekSperm DonasyonuSperm Donasyonu, çeşitli nedenlerle sperm üretimi durmuş, sağlıklı ya da yeterli sperm üretimi şansı bulunmayan, azospermi ve benzeri sorunları yaşayan erkeklerin sağlıkla bebek sahibi oldukları tedavimizdir.
Tüp Bebek Kıbrıs Tüp BebekTüp BebekTüp Bebek, bir yılı aşkın süredir, hiçbir korunma yöntemi kullanmamalarına rağmen, çeşitli sebeplerden bebek sahibi olamayan çiftlerin başvurduğu, başarıyla gerçekleştirdiğimiz tedavimizdir.
IMSI Kıbrıs Tüp BebekIMSIIMSI, standart tüp bebek tedavilerin çok üzerinde gebelik oranını sağlamak amacıyla, morfolojik açıdan gebelik sağlama olasılığı en yüksek sperm hücresinin seçilmesi işlemidir.