Hemen arayın:
+90 533 874 03 13

PGT - Genetik Tanı

PGT - Genetik Tanı

ÖNEMLİ BİLGİLENDİRME: Yeni düzenlenen yasal mevzuat gereği, merkezimiz tarafından gerçekleştirilen Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) işlemi, sadece genetik tarama amaçlı yapılmakta olup, cinsiyet belirleme amacıyla yapılmamaktadır.

Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) işlemi, yasal düzenlemlerden önce, uzun yıllar Kuzey Kıbrıs'ta uygulanmış olan ve çoğunlukla Cinsiyet seçimi olarak da bilinen; sağlıklı ve istenilen cinsiyette bebeğe sahip olmak için, özel genetik laboratuvarlarında, kromozomal, genetik anomalileri teşhis etme işlemidir. Bu detaylı çalışma gerektiren işlem, embriyolar, anne adayına transfer edilmeden önce yapılmaktadır. Ancak bu işlem yeni yasal düzenlemelerle, cinsiyet belirleme işlemi Kuzey Kıbrıs'ta da artık yasal olmadığından, merkezimiz tarafından sadece genetik tanı amacıyla yapılmaktadır.

PGT olarak geçen Cinsiyet Seçimi işlemi, 90’lı yıllarda, özellikle cinsiyet ile aktarılan, genetik hastalıkların önüne geçmek amacıyla kullanılmıştır. Günümüzde, Mikrosort olarak da adlandırılan, Cinsiyet seçimi işlemi ile doğacak bebeğinizin cinsiyeti önceden görülebildiği gibi, en çok rastlanan genetik hastalıklar da teşhis edilebilmektedir. Dolayısıyla, hastalık taşıyan embriyolar ayrıştırılır ve anne adayına sadece genetik olarak sağlıklı embriyolar transfer edilir.

Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) işleminin oldukça önemli avantajları bulunmaktadır:

* İşlem sırasında, genetik kromozomal tarama da gerçekleştirildiğinden, en sık rastlanan genetik hastalıklar taranmakta ve ayrıştırılmaktadır. Dolayısıyla, doğacak bebek bu hastalıkları taşımamaktadır.

* Sağlıklı, 5. gün embriyosu transfer edildiğinden, diğer tüp bebek uygulamalarına göre, hamilelik oranları daha yüksek olabilmektedir.

* Jin. Op. Dr. Firdevs Uğuz Tip ve ekibi tarafından, başarıyla uygulanan PGT ile tüp bebek işlemi sonucunda, hamilelik oluşmasıyla, genetik açıdan sağlıklı bebek elde etme oranımız, %99 (Tıp alnındaki yanılma payı %1'dir) yani neredeyse %100 olmaktadır.

Geçtiğimiz yıllarda uygulanan cinsiyet seçimi işlem sürecine bilgi açısından göz atarsak;

PGT ile Cinsiyet Seçimi Aşamaları

Cinsiyet Seçimi işlemi, Tüp Bebek işlemine çok benzer bir hazırlık süreci gerektirmektedir.

1. AŞAMA:

  • Çiftler, Cinsiyet seçimi ile tüp bebek işlemine karar verdiğinde, kendileriyle, kapsamlı bir görüşme gerçekleştirilir.
  • Sürece karar verilmesinin ardından, her tedaviden önce istendiği gibi, çiftlerin bir takım test ve muayenelerden geçmesi istenir.
  • Yumurta ve sperm kalitesini olumsuz yönde etkileyecek, alkol, sigara gibi alışkanlıklardan uzak durmaları önerilir.


2. AŞAMA:

  • Cinsiyet seçimi ile tüp bebek işleminin 2. evresinde, adetin 2. ya da 3. gününde, anne adayının yumurtalıkları ve rahim içi, ultrason yardımı ile incelenir.
  • Anne adayının mutlaka FSH, LH, E2 ve Prolaktin gibi hormon testleri yaptırılır ve akabinde, yumurta geliştirme ilaçlarına başlanır. Yaklaşık 10-12 gün kullanılan yumurta geliştirici ilaçlar sayesinde, var olan yumurtaları en iyi şekilde büyütüp, geliştirebilmekte, böylece de gebelik şansını arttırmaktayız. 
  • Yumurtaların boyutları, istenilen büyüklüğe geldiğinde, yumurta çatlatma iğnesini uygulanır.
  • Çatlatma iğnesinin uygulanmasının ardından, yaklaşık 36 saat sonra, olgunlaşan yumurtalar, ultrasonografi ile, çok hafif ve kısa süreli aneztesi altında, anne adayına hiçbir acı hissettirilmeden toplanır.


3. AŞAMA:

  • Cinsiyet seçimi işleminin 3. basamağında; anne adayından yumurtaların toplandığı gün, baba adayından da sperm alınarak, dölleme işlemi gerçekleştirilir.


4. AŞAMA:

  • Cinsiyet Seçimi işleminin 4. evresinde, anne ve babadan alınan yumurta ve spermin döllenmesiyle elde edilen ve dölleme işleminin 3. günü yaklaşık 8 hücreli olan embriyolardan, bir ya da iki hücre alınır. Bu hücreler, genetik laboratuvarımızda özel işlemlerden geçirilir ve kromozomal anomaliler açısından incelenir. Analizin ardından, istenilen cinsiyette olan, sağlıklı embriyolar ayrıştırılır.


5. AŞAMA:

  • Cinsiyet Seçimi işleminin son aşaması, transfer aşamasıdır. Dölleme işleminin 5. günü, istenilen cinsiyette ve sağlıklı, en iyi 3 embriyo anne adayının rahmine, acısız ve ağrısız bir şekilde, ultason eşliğinde transfer edilir.

* PGT ile tüp bebek işleminin tamamlanması için, Kıbrıs'ta bir hafta kalmanız yeterlidir.

Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) hakkında daha detaylı bilgi almak için, 
aşağıdaki telefon numaramızdan ve iletişim formumuzdan bize ulaşabilirsiniz.


Hemen Doktorunuza Ulaşın

Doğru teşhis ile sizin için gerekli tedaviyi ve maliyetini öğrenmek için hemen bize ulaşabilirsiniz.

+90 533 874 03 13
Jin. Op. Uzm. Dr. Firdevs Uğuz Tip Kıbrıs Tüp Bebek

Jin. Op. Uzm. Dr. Firdevs Uğuz Tip
Tüp Bebek Uzman Doktorumuz

İrem Berk Kıbrıs Tüp Bebek

İrem Berk
Tüp Bebek Genel Koordinatörümüz

Sevgi GÜÇLÜ Kıbrıs Tüp Bebek

Sevgi GÜÇLÜ
Klinik Embriyoloğumuz

Ayşe LİMAN Kıbrıs Tüp Bebek

Ayşe LİMAN
Embriyoloğumuz

Yumurta Donasyonu Kıbrıs Tüp BebekYumurta DonasyonuMenopoz, turner sendromu ve yumurtaların yetersiz kaldığı diğer durumları yaşayan kadınlar, yumurta donasyonu ile tüp bebek tedavimiz ile, %85'i aşan başarı oranlarımızla anne olabiliyorlar.
Sperm Donasyonu Kıbrıs Tüp BebekSperm DonasyonuSperm Donasyonu, çeşitli nedenlerle sperm üretimi durmuş, sağlıklı ya da yeterli sperm üretimi şansı bulunmayan, azospermi ve benzeri sorunları yaşayan erkeklerin sağlıkla bebek sahibi oldukları tedavimizdir.
Tüp Bebek Kıbrıs Tüp BebekTüp BebekTüp Bebek, bir yılı aşkın süredir, hiçbir korunma yöntemi kullanmamalarına rağmen, çeşitli sebeplerden bebek sahibi olamayan çiftlerin başvurduğu, başarıyla gerçekleştirdiğimiz tedavimizdir.
IMSI Kıbrıs Tüp BebekIMSIIMSI, standart tüp bebek tedavilerin çok üzerinde gebelik oranını sağlamak amacıyla, morfolojik açıdan gebelik sağlama olasılığı en yüksek sperm hücresinin seçilmesi işlemidir.