Gebelikte Egzersizin Önemi
Gebelikte yapacağınız egzersiz solunum ve dolaşım sisteminizin daha iyi çalışmasına katkıda bulunur. Bunun yanında kendinizi daha iyi hissetmenize, uygun sınırlarda kilo almanıza, kendinize olan güveninizin artmasına ve kendinizi daha fit hissetmenize yardımcı olur.
Gebelikte uykusuzluk, bel ağrıları, bacaklarda kasılmalar, varis, basur gibi sıkıntılarla sıkça karşılaşmaktayız. Egzersiz yapan gebelerde bu şikayetlerin ciddi ölçüde azaldığını görmekteyiz.
Gebelikte düzenli egzersiz yaptığınız taktirde sezeryan riskiniz azalır, normal doğumu daha kolay kaldırabilirsiniz, doğum sonrası hızlı toparlanır ve kilolarınızdan çabuk kurtulursunuz.
Gebelikte egzersiz yaparken nelere dikkat edilmelidir?
Bazı risk grubundaki gebelerin (erken doğum riski, hipertansiyon, kalp ve solunum problemi vs.) egzersizlerinin kısıtlanması veya çok iyi programlanması gerekir. Bu yüzden her gebe egzersize başlamadan önce doktoruna ya da merkezine danışmalıdır.
Düzenli egzersiz yapan gebelerde günlük sıvı ve kalori ihtiyacı artar. Mevsime göre değişmekle beraber bir gebe günlük ortalama 8-12 bardak sıvı tüketmelidir.
Egzersiz yapan gebelerin ne giydiği de önemlidir. Kendilerini çok sıkmayacak, terletmeyecek, hareketlerini kısıtlamayacak, mevsime uygun kıyafetler giymelidirler.
Herhangi bir sağlık problemi olmayan anne adayı haftada 3-4 kez ortalama yarım saat kadar devam eden ve yorucu olmayan egzersizler yapabilir. Egzersizin amaca ulaşabilmesi için muhakkak düzenli yapılması gerekir. Düzensiz egzersiz anne adayının kaslarının tutulmasına ve günlerce kas ağrısı hissetmesine neden olur.
Anne adayı egzersiz yaparken her 15 dakikada bir dinlenerek vücudunun ısı artışını engellemelidir. Yine egzersiz yaparken vücut zorlanmamalıdır.Eğer nefes nefese kalınır, çarpıntı ve konuşma zorluğu hissedilirse hemen egzersize ara verilmelidir.
Egzersize başlamadan önce ısınma hareketleri yapılmalıdır. Örneğin 5 dakika boyunca yürünmeli veya hafif gerilme hareketleri ile vücut ısıtılmalıdır.
Anne adayları gebeliğin ikinci yarısından itibaren ağırlaşacak ve denge sağlamada zorlanabileceklerdir. Bu yüzden egzersiz yaparken dengenin korunmasına özen gösterilmeli ve ani hareketlerden kaçınılmalıdır.
Gebeliğin son dönemlerinde rahim büyüdüğü için sırt üstü pozisyonda büyük damarlara baskı yapar ve gebede ani tansiyon düşüklüğüne sebep olur. Dolayısıyla sırt üstü yatarak yapılan hareketler mümkün olduğunca kısıtlanmalı ve böyle bir durumda hemen sol yana yatarak pozisyon değiştirilmelidir. Yine ani ayağa kalkmalarda da tansiyon düşüklüğü ve bilinç bulanıklığı yaşanabilir.
Ne zaman hemen doktora başvurulmalı?
Eğer egzersiz yaparken ani başlayan karın ağrısı, bebek hareketlerinin hissedilmemesi, vaginal kanama, baş dönmesi, görme bulanıklığı, nefes darlığı, şiddetli çarpıntı, bel ağrısı gibi durumlar oluşursa hemen egzersizi kesip doktora başvurmak gerekir.
Gebelikte hangi sporlar yapılmamalı?
Karına direk darbe alınabilecek, yaralanma riskinin yüksek olduğu sporlar yapılmamalı. Topla yapılan sporlar, bisiklete binme, ata binme, kayak, sörf, atlama sporları gebelikte sakıncalı olan aktivitelerdir. Gebelikte yüzme iyi bir spordur ancak dalmak sakıncalı olabilir.
Jin. Op. Dr. Firdevs Uğuz Tip
www.cocuklar.biz
Hemen Doktorunuza Ulaşın
Doğru teşhis ile sizin için gerekli tedaviyi ve maliyetini öğrenmek için hemen bize ulaşabilirsiniz.
+90 533 874 03 13