Gebelikte Yüksek Tansiyon
Gebelik öncesi tansiyon veya şeker hastalığının var olup olmadığı da başka bir önemli parametredir.
Gebelikte yüksek tansiyon 4 başlık altında toplanır.
- Gebelik öncesinde zaten var olan kronik hipertansiyon
- Preeklampsi
- Kronik hipertansiyona preeklampsinin eşlik etmesi
- Gebeliğe bağlı hipertansiyon
Eğer gebelik öncesinde hipertansiyon mevcutsa hasta riskli gebe gurubunda değerlendirilir ve tansiyon takibi ile bebeğin gelişimi yakın takibe alınır. Zira hipertansif hastaların bebeklerinde gelişme geriliği gözlenme riski artmaktadır.Gebelik boyunca güvenle kullanılacak antihipertansif ilaçlar gerekli görüldüğü takdirde hastaya başlanabilir.
Normalde gebeliğin erken haftalarından itibaren tansiyon bir miktar düşer. Bu düşüş vücudun gebeliğe verdiği cevaptır ve 20. haftaya kadar devam eder. 3. trimestirde de normal düzeylerine geri yükselir.
Halk arasında gebelik zehirlenmesi diye bilinen, hem bebek hem de anne için son derece riskli olan preeklampsi de tansiyon yüksekliğinin bir başka formudur. Burada tansiyon yüksekliğine idrarla protein kaybı ve ödem de eşlik eder. Eğer hastanın zaten tansiyonu yüksek değilse veya bu gebelik bir üzüm gebeliği değilse preeklampsi 20. gebelik haftasından önce pek gözlenmez. Dolayısıyla gebelerde tansiyon takibi 20. gebelik haftasından sonra ayrı bir önem kazanır. Preeklampsi kontrol altına alınamadığı taktirde gebelikte bilinç kaybı ve kasılmalarla karakterize nöbetler ortaya çıkar ve bu durum anne ve bebek hayatı için ciddi bir riskdir.
Preeklampsi için risk faktörleri
İlk gebelik
Önceki gebelikte preeklampsi
Gebelikten önce hipertansiyon hastası olmak
20 yaş altı veya 35 yaş üstünde gebe kalmak
Çoğul gebelikler
Diabet veya böbrek hastalığı gibi kronik hastalıklara sahip olmak
Obesite
Bağışıklık sistemi bozuklukları
Preeklampside esas tedavi doğumdur. Elbette doğum için bebeğin dışarda yaşayabilecek konuma gelmesi gerekir. Aksi taktirde erken doğumlar bebek için ciddi riskler taşır. Gebeliğin sağlıklı şekilde yürümesi için yukardaki risk faktörlerine sahip anne adaylarının alarmda olması ve doktor kontrollerine titizlikle uyması şarttır.
Gebelik hipertansiyonu dediğimiz durum ise yine gebelik öncesinde hipertansiyonu olmayan bir anne adayının gebeliğin 2. yarısından itibaren tansiyonunun yükselmesidir. Ancak burada preeklampside gözlenen protein kaybı mevcut değildir ve gestasyonel hipertansiyon dediğimiz bu durum doğum sonrasında normale döner. Dolayısıyla gestasyonel hipertansiyon ve preeklampsi ayırımı gebelikte iyi yapılmalıdır.
Yazılanlardan da anlaşılacağı üzere anne olmaya aday her kadın muhakkak detaylı bir sağlık taramasından geçmeli ve doktor vizitlerine titizlikle uymalıdır. Bu sayede preeklampsi de dahil bir çok hastalığın tanısı konur ve başarı ile tedavi edilir.
Jin. Op. Dr. Firdevs Uğuz Tip
www.cocuklar.biz
Hemen Doktorunuza Ulaşın
Doğru teşhis ile sizin için gerekli tedaviyi ve maliyetini öğrenmek için hemen bize ulaşabilirsiniz.
+90 533 874 03 13