Hamilelikte Yapılan Beslenme Hataları
Gebelikte, düzenli doktor kontrolleri ve muayeneler kadar, sağlıklı beslenmek de bebeğin büyüyüp gelişmesi ve dünyaya sağlıklı bir şekilde gelmesi için çok önemli. Anne adayları tarafından yapılan, en sık karşılaşılan beslenme hatalarından bazılarına göz gezdirirsek;
Az su içmek:
Anne karnındaki bebeğin düzenli şekilde yenilenen bir amniyotik sıvı içinde yaşadığı düşünülürse, hamilelik süresince bol miktarda suya ihtiyacınız olduğu net bir şekilde söylenebilir. Suyun hamilelik dönemindeki bir diğer önemli görevi ise, hücrelere besinlerin taşınmasını sağlamaktır. Yeterince sıvı tüketilmezse, kabızlık oluşabilir ve bu durum tüm hamileliği, zor bir süreç haline getirebilir. Sağlıklı bir gebelik için, günde en az 2 litre su alınmalıdır.
Fazla kafein tüketmek:
Türk kahvesi, nescafe, kola, siyah çay ve yeşil çay gibi içeceklerle, çikolata ve çikolatalı yiyecekler yüksek oranda kafein içerirler. Yüksek kafein içeren bu tür içecek ve gıdaların tüketimi en düşük seviyede tutulmalı, çünkü kafein plasenta aracılığıyla bebeğinize geçmektedir. Anne karnındaki bebeğin kafeini metabolize etme yeteneği oldukça az olduğundan, fazla miktarda kafeine maruz kalan bebeklerin beyin gelişiminin olumsuz etkilendiği yönünde çalışmalar bulunmaktadır. Eğer kahveden vazgeçemiyorsanız günde bir adet, az kahve ile hazırlanmış Türk kahvesi veya bol sütlü nescafe ile sınırlandırmaya çalışabilirsiniz.
Sigara ve alkol tüketmek:
Hamileyken, sigara ve alkol tüketmek, bebeğinize yapabileceğiniz en büyük kötülüklerden biridir. Bu tür maddeleri kullanmak, anne karnındaki bebeğin gelişimini ciddi şekilde bozarak; düşük, erken veya hasta doğumlara sebebiyet vermektedir.
İki kişilik ve fazla beslenmek:
Yapılan çalışmalar, hamilelerin yeterli ve dengeli beslendiği takdirde gebeliğin 20. haftasına kadar ekstradan bir enerji alımı gereksinimi olmadığını gösteriyor. Gebelik süresince, alınacak kilo miktarı 11 - 15 kilo civarları olmalı. Fazla kilo almamaya özen gösterilmeli, yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmeli ve bu nedenle “İki kişilik beslenmeliyim” gibi düşünüp, vücudun ihtiyacından fazlası yenmemeli.
Katı diet yapmak ve öğün atlamak:
Pek çok anne adayı, formunu koruma adına yediği yiyeceklerin içeriğinden ve kalitesinden çok kalorisine odaklanarak, kalori hesabı yapıyor. Hamile bir kadın, günde 1800 - 2000 kalorilik bir enerjiye ihtiyaç duyar. Dolayısıyla, sağlıklı ve kaliteli beslenmeye özen gösterilmeli, kalori hesabı içeren katı beslenme şekillerinden kesinlikle uzak durulmalıdır.
Bazen de yoğunluktan ya da hamileliğe bağlı bulantı şikayetlerinden ötürü, istemeyerek ya da kasten öğün atlanabiliyor ya da geçiştirilebiliyor. Fakat unutulmamalıdır ki, hamilelikte kan şekeri seviyeleri çoğunlukla düşmeye meyilli oluyor ve öğün atladığınızda, kan şekeriniz düşüyor, dolayısıyla da anne karnındaki bebeğiniz enerjisini alamıyor.
Kahvaltı yapmamak:
Araştırmalar göstermiştir ki, kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Kahvaltı atlandığı takdirde, kendinizi yorgun ve halsiz hissedersiniz ve kan şekerinizdeki ani iniş ve çıkışlar da bebeğinizin yeterli enerji almasını ve beslenmesini engeller.
İşlenmiş ve hazır besin tüketmek:
Sucuk, sosis, salam gibi şarküteri ürünleri, içeriğindeki nitrat katkısından ötürü, sağlıklı ve besleyici olmaktan çok uzaktır. Aksine, sağlıksız ve hem anne adayı hem de bebek için kanserojendir. Bu tür işlenmiş et ürünlerinden mutlaka uzak durulmalıdır. Canınız çok çektiğinde, küçük bir parça ile yetinmeyi öğrenmelisiniz.
Hemen Doktorunuza Ulaşın
Doğru teşhis ile sizin için gerekli tedaviyi ve maliyetini öğrenmek için hemen bize ulaşabilirsiniz.
+90 533 874 03 13