Hemen arayın:
+90 533 874 03 13

Tüp Bebekte Cinsiyet Belirleme

Tüp Bebekte Cinsiyet Belirleme

ÖNEMLİ BİLGİLENDİRME: Yeni düzenlenen yasal mevzuat gereği, merkezimiz tarafından gerçekleştirilen Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) işlemi, sadece genetik tarama amaçlı yapılmakta olup, cinsiyet belirleme amacıyla yapılmamaktadır.

Günümüzde, teknolojinin son geldiği noktada, çiftler daha hamilelik oluşmadan, doğacak bebeklerinin sağlığından ve cinsiyetinden, neredeyse %100 oranında emin olabiliyorlar. Tüp bebek işlemlerinde uygulanan, genetik tanı adı verilen PGT (preimplantaston genetik tanı) sayesinde, tüp bebekte cinsiyet belirleme artık mümkün!

Peki cinsiyet belirleme işlemi kimler için uygundur? Kimler yaptırabilir?
Tüp bebekte, PGT ile cinsiyet belirleme işlemini, hem doğacak bebeklerinin genetik anlamda sağlıklı olduğundan emin olmak isteyen çiftler, hem de aile planlaması açısından, aynı şekilde, cinsiyetlerinden de emin olmak isteyen çiftler rahatlıkla yaptırmaktadır. Dünyanın her yerinden, her yıl yüzlerce çift, sadece bu işlemi yaptırmak için, bize başvurmaktadır. Kız çocuklarına sahip aileler, hem soylarının devamı için, hem de fırsatları varken erkek çocuk sevgisini tatmak için, bu işlemi en çok yaptıran ailelerdir. Ancak, kız çocuk için başvuran çiftlerin sayısı da kesinlikle azımsanmayacak orandadır. 

Tüp bebekte cinsiyet belirleme işlemi, çoğunlukla, yukarıda bahsedildiği gibi, doğacak bebeğin cinsiyetini belirlemek amacıyla yapılsa da, yalnızca sağlık amaçlı yapıldığı durumlar bulunmaktadır. Özellikle genetik bir hastalığın taşıyıcısı olan aileler, aynı hastalığın, doğacak bebeklerinde de olmayacağından emin olmak adına, PGT işlemini yaptırıyorlar. Ya da 35 yaşın üzerindeki annelerin bebeklerinde, yumurta yaşından ötürü, down sendromu veya benzer kromozomal hastalıklar daha sık görülmeye başladığı için, bu hastalıkların olmadığından emin olmak adına yaptırabiliyorlar.

Tüp Bebekte Cinsiyet Belirleme ile bebeğin sağlığı ve cinsiyeti nasıl garantilenebiliyor?

Elbette tıp alanında hiç bir işlemin %100 garanti olmadığı vurgulamakta yarar var, ancak bu işlemin kesinliği %99'dur (%1 tıptaki yanılma payı) yani neredeyse %100dür. Tüp bebekte cinsiyet belirleme işlemi, özetle, genetik laboratuvarlarında, preimplantasyon genetik tanı adı verilen yöntemle ve anne-babanın üreme hücreleriyle oluşan embriyolarından, birer hücre alınarak gerçekleştirilen bir işlemdir. Bu hücre analizi sayesinde, down sendromu (mongolizm), turner sendromu da dahil, en çok bilinen beş kromozomal hastalık tek tek incelenmekte ve sağlıklı embriyolar anne rahmine transfer edilmektedir. 

Bu bahsedilen, anne ve babadan yumurta ve sperm alınması süreci, birebir tüp bebek işlemi gibi ilerlemektedir. Dolayısıyla, çiftler bu işleme, standart bir tüp bebek işlemi gibi hazırlanmaktadırlar.

Ayrıca cinsiyet seçimi sayfasından, işlem ile ilgili daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

En eski çağlardan bu yana, gebelik süreci ve doğacak bebeğin cinsiyeti hem anne baba için, hem de çevreleri için oldukça merak uyandıran bir konu olmuştur. Dolayısıyla hem bu merakın giderilmesi hem de bebeğin anne karnındaki gelişim takibi amacıyla ultrason görüntülemesinin yapılmaya başlanmasıyla, gebeliğin 4. ya da 5. ayında çiftler bebeklerinin cinsiyetlerini çoğu zaman öğrenebiliyorlar. Ancak günümüzde çiftler, daha gebelik oluşmadan, bebeklerinin cinsiyetini kesin olarak bilmek, hatta kendileri karar vermek istiyorlar. İşte bu noktada, tüp bebekte cinsiyet seçimi öne çıkıyor ve çiftlerin isteklerine cevap oluyor.

Tüp bebekte cinsiyet seçimi nasıl gerçekleştirilir?

tüp bebekte cinsiyet seçimiTüp bebekte cinsiyet seçimi, preimplantasyon genetik tanı, yani PGT olarak da bilinen, detaylı bir genetik tarama işlemiyle gerçekleştiriliyor. Bu genetik tanı işleminin yapılabilmesi için, anne adayı, yaklaşık 10 günlük bir süre içerisinde, aynı tüp bebek tedavisi uygulanacakmış gibi hazırlanıyor. Anne adayının yumurtaları, doktor kontrolünde, çeşitli ilaçlar kullanılarak, geliştiriliyor, olgunlaştırılıyor ve işleme hazır hale getiriliyor. Yumurtalar istenilen büyüklüklere geldiğinde, hazır olan yumurtalar, anestezi altında, oldukça kısa ve basit bir işlemle toplanıyor ve baba adayının sperm hücresi ile mikro enjeksiyon yöntemiyle dölleniyor. Bu işlemde, sperm hücresi direk olarak yumurta hücresinin içerisine yerleştiriliyor ve dölleme bu şekilde gerçekleşiyor . Bu aşamada, embriyolog ve tedaviyi yöneten doktorun deneyimi çok büyük önem taşıyor, çünkü döllemenin rasgele seçimlerle değil, doktorun da gözetiminde, spermlerin yapı ve hareketlerine bakılarak, istenilen cinsiyette olduğu düşünülen sperm hücreleriyle yapılması, genetik tanı işleminin istenilen sonuçları vermesi üzerine etkili oluyor.

Preimplantasyon Genetik Tanı Süreci

Tüp bebekte cinsiyet seçimiişlemi, esas olarak, döllemenin 3. günü, 8 hücreli durumda olan embriyolardan alınan tek hücre biyopsisi ile yapılmaktadır. Alınan biyopsi ile, embriyoların genetik yapıları, kromozom sayıları, hassas bir şekilde, tek tek incelenmekte ve embriyoların kromozom yapıları elde edilmektedir. Kromozom yapıları, embriyoların cinsiyetlerini %99.9 oranında (%0.1 tıptaki yanılma payıdır) yani kesin olarak söylemektedir.

Genetik tanı sürecinde hangi hastalıklar incelenir?

Bu genetik kromozom analizi yöntemiyle, cinsiyeti görebilmek adına, embriyoların kromozom yapıları incelendiğinden, embriyolar genel olarak, down sendromu (mongolluk), turner sendromu, trizomi (kromozom sayılarının normalden daha fazla olması durumu), monozomi (kromozom sayılarının normalden daha az sayıda olması durumu) gibi, en çok bilinen 5 genetik hastalığa karşı da taranmaktadır ve bu tür kromozomal hastalıkları taşıdığı görülen embriyolar, sağlıklı embriyolardan ayrılmaktadır.

Bu kromozomal hastalıkların dışında, doğacak bebeklerine geçme riski olan, ciddi genetik hastalıkları bulunan çiftlerde ya da her iki çiftin de taşıyıcı olduğu durumlarda ise, ilgili hastalık geni ile ilgili araştırma yapılabilmektedir. Yalnız bu araştırma için, 2 ya da 3 ay öncesinde, anne ve babadan kan örmekleri alınarak, detaylı çalışma yapılması gerekmektedir.

Transfer günü, anne adayına, istenilen cinsiyette ve kromozomal hastalıklara karşı taranmış, sağlıklı embriyolar transfer edilmektedir. Dolayısıyla, Preimplantasyon genetik tanı (PGT) işlemi ile, tüp bebekte cinsiyet belirlenmesinin yanında, belki de cinsiyetten daha önemli olarak kabul edebileceğimiz bir diğer sonuç, doğacak bebeklerin sağlıklı olacağıdır. Dolayısıyla, embriyoların genetik araştırmaları en başından yapıldığı için, amniyosentez gibi, annenin karnından sıvı alınarak yapılan uygulamaya da gerek olmayacaktır.

Tüp bebekte cinsiyet seçimi işlemi hangi ülkelerde yapılabilir?

PGT ile tüp bebekte cinsiyet seçimi işlemi, Türkiye Cumhuriyeti de dahil olmak üzere, çoğu yasal değildir. Yasal olduğu, Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerde ise, çok yüksek ücretlerle yapılmaktadır. Kuzey Kıbrıs’ta ise, tamamen yasal olarak, çok daha ekonomik ücretlerle, seçkin doktorlar tarafından büyük bir başarıyla gerçekleştirilmektedir. Dolayısıyla, Amerika dahil, dünyanın dört bir ülkesinden, her yıl binlerce çift, tüp bebekte cinsiyet seçimi için, Kıbrıs’ı tercih etmektedir.

Tüp bebekte cinsiyet seçimi işlemi süreci toplamda 18-20 gün sürmekte, bu sürecin ön hazırlık süreci olan 10-12 günlük süre çiftlerin kendi ülkelerinde geçmekte, sonrasında Kıbrıs’taki tedavi süreci için ise1 haftalık süre yeterli olmaktadır. Çiftler bu süreyi, tedavinin yanında, Kıbrıs’ın eşsiz havası ve ortamında, güzel bir tatil fırsatı olarak görmektedirler. İş yoğunluklarından ya da diğer nedenlerden ötürü, 1 hafta kalamayacak olan çiftler ise, yumurta toplama günü gelip, dönebiliyor ve 5 gün sonra da transfer için gelebiliyorlar.

Tüp bebekte cinsiyet belirleme ücreti ve daha detaylı bilgi için, alttaki iletişim numaramızdan hemen bize ulaşabilirsiniz:
+90 533 874 03 13
veya alttaki iletişim formumuzdan bize yazın, biz sizi arayalım


Hemen Doktorunuza Ulaşın

Doğru teşhis ile sizin için gerekli tedaviyi ve maliyetini öğrenmek için hemen bize ulaşabilirsiniz.

+90 533 874 03 13
Jin. Op. Uzm. Dr. Firdevs Uğuz Tip Kıbrıs Tüp Bebek

Jin. Op. Uzm. Dr. Firdevs Uğuz Tip
Tüp Bebek Uzman Doktorumuz

İrem Berk Kıbrıs Tüp Bebek

İrem Berk
Tüp Bebek Genel Koordinatörümüz

Sezen ATAL Kıbrıs Tüp Bebek

Sezen ATAL
Klinik Embriyoloğumuz

Ayşe LİMAN Kıbrıs Tüp Bebek

Ayşe LİMAN
Embriyoloğumuz

Yumurta Donasyonu Kıbrıs Tüp BebekYumurta DonasyonuMenopoz, turner sendromu ve yumurtaların yetersiz kaldığı diğer durumları yaşayan kadınlar, yumurta donasyonu ile tüp bebek tedavimiz ile, %85'i aşan başarı oranlarımızla anne olabiliyorlar.
Sperm Donasyonu Kıbrıs Tüp BebekSperm DonasyonuSperm Donasyonu, çeşitli nedenlerle sperm üretimi durmuş, sağlıklı ya da yeterli sperm üretimi şansı bulunmayan, azospermi ve benzeri sorunları yaşayan erkeklerin sağlıkla bebek sahibi oldukları tedavimizdir.
Tüp Bebek Kıbrıs Tüp BebekTüp BebekTüp Bebek, bir yılı aşkın süredir, hiçbir korunma yöntemi kullanmamalarına rağmen, çeşitli sebeplerden bebek sahibi olamayan çiftlerin başvurduğu, başarıyla gerçekleştirdiğimiz tedavimizdir.
IMSI Kıbrıs Tüp BebekIMSIIMSI, standart tüp bebek tedavilerin çok üzerinde gebelik oranını sağlamak amacıyla, morfolojik açıdan gebelik sağlama olasılığı en yüksek sperm hücresinin seçilmesi işlemidir.